Ekonomi

Tekstil Sektörünün Sorunlarını Bakan Işıkhan’a sundu

Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil El, sektörün sorun ve ihtiyaçlarını kapsayan bir raporu Çalışma ve Sosyl Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sundu.

Tekstil Sektörünün Sorunlarını Bakan Işıkhan’a sundu
02-03-2024 21:48

  Halil El Midyat İlçesinde kütüphane açılışına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof.Dr. Vedat Işıkhan’a sektörün sorun ve ihtiyaçlarını içeren bir rapor sundu.,

              İşletmelerin ek istihdamına eskiden olduğu gibi prim desteği verilmesini isteyen El ,”İşbaşı eğitim programı ile mesleki eğitim kursu kontenjanlarının ayrı ayrı değerlendirilip işletmelerin kurs ve işbaşı programından aynı anda istifade etmelerinin sağlanması, bir önceki uygulamada olduğu gibi.

 İşbaşı eğitim programı ile mesleki eğitim kurslarından istifade etmek için aranan şartlardan olan beş sigortalı sayısının ikiye düşürülmesi son derece yararlı, tabana yayılan bir imkan olacak ve istihdama ciddi katkısı olacaktır. Halihazırda Midyat’ta sigortalı sayımız yirmiyedibin civarında. Bu nedenle Midyat, Dargeçit ve çevresine hizmet verebilecek İşkur hizmet merkezi müdürlüğünün Midyat’ta kurulması elzemdir. Zira Midyat tekstil sektörünün kümelendiği önemli bir merkez haline gelmiştir. Yoğun emek sektörünün kümelenmiş bir yer olması hasebiyle iş ve zaman kaybını ve işkur ile iletişimi etkin sağlamak adına Midyat işkur hizmet müdürlüğünün kurulmasında kamu yararı olduğunu düşünüyoruz.

Konjöktürün etkisiyle tekstil sektörü başta olmak üzere yoğun emek sektörlerindeki maliyetler işletmeleri zorlamaktadır. Bu nedenle taleplerimizin dikkate alınmasını istirham ediyoruz.

Midyat organize sanayi bölgesinin bir an önce açılması, ayrıca Midyat tekstil kent ihtisas organize sanayi bölgesi çalışmalarının başlatılması.”  Gibi istekleri sıraladı.

   El raporun devamında şunları sıraladı.

“Sosyal Yardım- İstihdam Bağlantısı etkin şekilde yapılmalı, Bu şekilde  vatandaşlarımız sürekli bir işe ve gelire kavuşacak; ayrıca  dezavantajlı  gurupların sosyal entegrasyonu sağlanmış olacaktır.

   Teşvik kanunları çerçevesinde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların resmi işlemleri uzun sürmekte. Bu nedenle Midyat’ta ve diğer yatırım bölgelerimizde kaymakamlıkların ve Valiliklerin riyasetinde tek adımda yatırım birimi başvuru merkezleri kurulmalı; bu merkezlerde her kurumun temsilcisi görevlendirilerek işlemler neticelendirip yatırımcıya yardımcı olunmalı, bu şekilde emek ve zaman kaybı önlenmelidir.” Talebinde bulundu.

   SEKTÖRDE MİDYAT ve MARDİN’İN ÖNEMİ

 El Mardin ve Midyat’ın Tekstil Sektöründe önemini şöyle açıkladı; “Midyat ve Mardin Dicle havzasının en önemli kentleri. Bir çok yerleşim yerine eşit mesafede olan doğal bir lokasyonlardır.

Mardin Büyükşehir belediyesi ile Midyat Belediyesi altyapı ve yol çalışmaları ile 50 km çaptaki tüm çevresi ile günü birlik çalışma için ilçe, belde ve köylerinde yaşayan vatandaşları istihdam edebilme kabiliyetine sahiptir.

 Ayrıca genç çalışabilir nüfusu diğer yerlere görece daha fazladır.

Nüfusunun çok önemli bir kısmı tekstil sektörü ile haşir neşir olup sektörü tanımaktadır.

Mardin ve Midyat büyük bir istihdam alanı olma potansiyeline sahiptir.

önemli bir nüfusun ulaşabileceği bir istihdam havzasıdır. Çok sayıda kurulmuş işletmesi bulunmaktadır. Bir çok ihracat ürünü üretebilme kabiliyeti kazanmıştır. Ülkemizde iç-dış tekstil üretimi yapan firmalarca tanınmaktadır. Yirmi senedir tekstil ve hazır giyim üretimi bulunmaktadır.Halihazırda sektörün kümelenmesi ile alakalı önemli gelişmeler sağlanmış olup, örme ve dokuma, çorap üretimi, iplik üretimi, baskı, makine ve teknik servis, yedek parça işletmeleri açılmıştır. Bu işletmelerin üretimlerini devam ettirmeleri hayati derecede önemlidir. Midyat ve Mardin Irak ve Ortadoğu  pazarı’nın yanı başında olması hasebiyle nakliye ve işgücü avantajlarıyla ciddi ihracat fırsatını yakalayabilme özelliğine sahiptir. Şöyle ki;

Midyat ve Mardin lojistik olarak çok avantajlı durumdadır; ülkemizin bir çok üretim merkezinden Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerine günlük binlere nakliye tır’ ı yük götürmektedir. Bu araçlar boş olarak döndüğün’ den, Midyat’tan, Mardin'den alacakları yükleri mersin limanıyla buluşturmaları daha makul maliyetlerle gerçekleşecek ve nakliyeci esnafımız için ciddi bir katkı da sağlanmış olacaktır.”

Kaynak: mardinsoz.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER