Profesör Ercan, Balıkesir, Bursa ve Çanakkale civarındaki fay hatları üzerinde son zamanlarda yapığı bilgilendirmelerle dikkat çekiyor.
2 Mayıs'ta sosyal medya hesabından paylaşım yapan Prof. Dr. Ercan, Kuzey Anadolu Kırığı'nın en aktif bölgelerinin Kaynaşlı-Düzce-Akyazı-Adapazarı-Sapanca olduğunu duyurdu. Önceki paylaşımda Kuzey Anadolu Kırığı'nın en aktif kolu olduğunu söylediği Marmara, daha sonra Güney (Bursa-Manyas), ardından ise İzmit-Gemlik-Bandırma'nın orta kolu üzerinde durdu.
20 Mayıs'ta ise Balıkesir için büyük bir deprem uyarısında bulunan Ercan, şehrin batı yerleşimine geçiş yapması gerektiğini vurguladı. 30 yıl aralığında 7 şiddetinde depremlerin olduğunu belirten Ercan, Balıkesir'in deprem riski taşıyan bölgelerini sıraladı. Ercan'ın belirttiğine göre, özellikle Çanakkale ve çevresi için tehlike arz eden kırık hatları şu şekilde: "Balıkesir, Ege ve Marmara Kuzey Anadolu kırıklarından etkilenmektedir. Şehirdeki Havran-Balya, Edremit Koyu-Ayvacık, Yenice-Gönen, Çan-Biga, Manyas, Sarıköy, Edincik, Etili fayları 30 yılda bir 7 büyüklüğünde depremler üretebilir."
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan'ın son açıklamalarında ise Balıkesir'deki deprem sessizliğine değindi. Bahsettiği kırığın Edremit Koyu'nda 1944 ve 1975 yıllarında büyük depremler yaşandığını anımsatan Ercan, fayın yaklaşık 30 yılda bir aktifleştiğini, ancak 54 yıldır hareketsiz olduğunu dile getirdi. Bu sessizliğin 10 yıl içinde büyük bir depreme yol açabileceğini belirtti ve bu durumun şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.
Kaynak: KentHaber27.com
HABER KAYNAĞI : AIGF