Gündem

Milletvekili Şahin Duyurdu: Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi Hızla İlerliyor

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Türkiye’nin en uzun demiryolu tünelinin yer aldığı Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi'nin ilerlemesini duyurarak, projenin bölgeye büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Milletvekili Şahin Duyurdu: Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi Hızla İlerliyor
23-09-2024 13:58

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, projede yapılan çalışmalara dair bilgiler paylaşarak Ulaştırma Bakanlığı, TCDD tarafından yapımına devam edilen Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi hızla ilerlediğini söyledi.

Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Türkiye’nin kara, deniz ve hava ulaşımında son 20 yılda gerçekleştirdiği büyük atılım demir yollarında da devam ediyor.

 

Türkiye’yi hızlı tren demir yolu ağlarıyla örme çalışmalarının önemli bir halkasını oluşturan ve Gazi şehrimizi de içine alan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizin yapımına güzergah üzerinde çeşitli noktalarda hızla devam ediliyor.

 

Hızlı Tren Hattı projemiz kapsamında Türkiye’nin en uzun demiryolu tüneli olma özelliğini taşıyan Bahçe-Nurdağı arası 17 km’lik demiryolu güzergâhında birbirine paralel açılan ve uzunlukları 9.954 metre ve 9.949 metre olan 2 adet tünelin delme işlemleri tamamlanmış bulunuyor.

 

Nurdağı-Başpınar arası 56 km’lik demiryolu güzergâhında 2 yeni demiryolu hattının yapımı ve Gaziantep şehir içinden geçen 25,5 km’lik Başpınar Mustafayavuz-Taşlıca arasındaki mevcut tek hatlı demiryolunun 4 hatlı hale getirilmesi ile 2 hattan banliyö, 2 hattan da hızlı ve konvansiyonel tren işletmeciliği yapılacak şekilde inşa edildi.

 

Gaziaray banliyö hattı 5 Kasım 2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından resmi açılışı yapılarak hizmete açıldı. 

 

Mersin-Adana arası 76 km’lik demiryolu güzergâhında 2 yeni demiryolu hattının yapımı ile mevcut 2 hattın rehabilitasyonu ve Çukurova Havalimanı ve Tarsus bağlantısının teşkili, 

 

Adana-İncirlik-Toprakkale arası 79 km’lik demiryolu güzergâhında 1 yeni demiryolu hattının yapımı ile mevcut hattın rehabilitasyonu için kalan ve yeni yapılacak işler (29 km’lik Ceyhan-Toprakkale altyapı ve üstyapı işler),

 

Yine Toprakkale-Bahçe arası 58 km’lik demiryolu güzergâhında 1 yeni demiryolu hattının yapımı ile mevcut hattın rehabilitasyonu için kalan ve yeni yapılacak işler (13 km’lik tünelli kesimin altyapı işleri) TCDD tarafından yürütülüyor.

 

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı projesinin tamamlanmasıyla 361 kilometre olan mevcut mesafe 312,5 kilometreye düşecek. 

 

Toplam 312,5 kilometre mesafeden oluşan güzergahta 50 adet ve toplam 77.111 m uzunluğunda tünel, 62 adet köprü ve viyadük bulunacak.

 

6 saat 23 dakika olan trenle seyahat süresi ise 2 saat 15 dakikaya düşecek. Saatte 200 kilometre tasarım hızı ile bu hatta yılda ortalama 3,1 milyon yolcu ve yaklaşık 37,1 milyon ton yük taşıma hedefleniyor. 

 

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hattı tamamlandığında, güzergâh üzerindeki tüm bölgenin kalkınması adına adeta bir lokomotif olacak, bölgeye ticaret ve turizm açısından büyük hareketlilik kazandıracak.''

Kaynak: KentHaber27.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER