Ekonomi

Milletvekili Şahin açıkladı,Denizi olmayan Gaziantep o projeyle liman kenti oluyor.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Hassa Tüneli Demiryolu ve Otoyol Projesi’nin hızla ilerlediğini ve Gaziantep’in bir liman kenti olma yolunda önemli mesafeler kaydettiğini açıkladı. Şahin, proje kapsamında yüklenici koordina

Milletvekili Şahin açıkladı,Denizi olmayan Gaziantep o projeyle liman kenti oluyor.
18-09-2024 19:19

Gaziantep ve Bölge Ekonomisine Katkı

Gaziantep başta olmak üzere bölgesel kalkınmayı hızlandıracak ve bölge ekonomisini büyütecek olan Hassa Tüneli Projesi’nin güzergahı belirlendi. İhalesi Ocak ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan projenin kredi ve dış finansman görüşmeleri olumlu yönde ilerlerken, projenin önemli aşamalarından olan Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) raporunda sona gelindi.

Finansman Süreci Pozitif Yönde İlerliyor

Projenin uluslararası finansman ve kredi görüşmelerinde de önemli mesafeler kaydedildi. Fransız Societe General Bankası’nın üstlendiği ekipman (ECA) ve ticari kredi süreçleri de pozitif bir şekilde ilerliyor. DOĞUŞ EZE Grubu tarafından tamamlanan ÇSED raporu bu ay sonunda Societe General Bankası’na sunulacak ve kredi sürecinin Ocak ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.

Fiziki Çalışmalar Yakında Başlayacak

Kredi sürecinin tamamlanması ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yer teslimi ile birlikte projenin fiziki çalışmalarına başlanacak. Projenin demiryolu hattı 55 kilometre uzunluğunda olacak ve depreme dirençli karayolu ve demiryolu ulaştırma altyapısı kurulacak. Bu altyapı, bölgenin afet durumlarında da kesintisiz erişim kapasitesini geliştirecek.

İhracat ve Ticaret İçin Stratejik Öneme Sahip

Hassa Tüneli Projesi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sanayi bölgelerinin, Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerle yapılacak ticarette önemli bir rol oynayacak. Proje, hem ticareti hem de turizmi canlandırarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak.

Demiryolu ve Otoyol Projesi Genişletildi

Daha önce sadece çift şeritli karayolu olarak planlanan projeye tek hatlı bir demiryolu da eklendi. Proje kapsamında 2’si karayolu, biri demiryolu olmak üzere 20 kilometre uzunluğunda 3 tünel inşa edilecek. Karayolu bağlantısı ise Toprakkale-İskenderun Otoyolu’ndan ayrılarak Dörtyol kavşağından Amanos Dağları'nın altından geçip Hassa üzerinden Kırıkhan-Nurdağı karayolu ile birleşecek.

Bölgenin Ekonomik Gücünü Artıracak

Tüneller ve bağlantı yolları tamamlandığında, 250 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Gaziantep, denizyolu ihracatı için 270 kilometre uzaklıktaki Mersin Limanı yerine 107 kilometre mesafedeki İskenderun Limanı’nı kullanacak. Bu, ihracatta lojistik ve zaman maliyetlerini düşürerek dış ticarette rakiplerine karşı büyük bir avantaj sağlayacak. Proje, ayrıca Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi sanayileşen illerin limanlara erişiminde de önemli bir kolaylık sağlayacak.

Gaziantep ve bölge halkı için stratejik öneme sahip bu proje, şehrin ticaret ve ihracat potansiyelini daha da artıracak.

Kaynak: KentHaber27.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER