Sağlık

İl Sağlık Müdürü Beytullah Şahin rakamlarla konuştu…7 AYDA NEREDEN NEREYE…

Gaziantep’te görev süresinde 7 ayı dolduran ve bu süre içerisinde şehrin büyük oranda yükünü çeken Şehir Hastanesi’ni açmayı başaran Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, önemli açıklamalarda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Beytullah Şahin rakamlarla konuştu…7 AYDA NEREDEN NEREYE…
21-05-2024 21:56

Sağlık Bakanlığı’nın Gaziantep’e sağlık personeli ataması ve yeni yatırımlar konusunda pozitif ayrımcılık yaptığını vurgulayan Şahin, “7 ayda rakamlar Gaziantep’in nereden nereye geldiğini ortaya koyuyor. Kentte özel hastanelerden kamuya hasta kayma oranı artıyor, sağlık kadromuz yükseliyor” dedi. Şahin, sosyal medyadaki algılar ve yanlı yorumları ise art niyetli yaklaşım olarak değerlendirip, dikkate almadıklarını ifade ederken, sağlık birimlerindeki kadroların şehir dışından getirildiğine konusuna da açıklık getirdi.

 

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, kentin sağlığını, geldiği noktayı, yeni yatırımları ve hedefleri hakkında konuştu. Gaziantep’te 7 ayını dolduran Şahin, sağlık atamaları ve yeni yatırımlar hakkında önemli açıklamalar yaptı.

 

ŞEHİR HASTANESİ’Nİ AÇMAK KOLAY OLMADI

 

Gaziantep’e atanır atanmaz, Şehir Hastanesi’nin açılışı ile ilgilendiğini ve kısa sürede hastaneyi hizmete açtıklarını dile getiren Şahin, “Tabi bu kolay olmadı. Bakanımızın talimatları doğrultusunda, kentteki hiç bir hastaneyi kapatmadan, yeni, hem de hepsinin toplam kapasitesi kadar bir hastane açmak kolay değil. Şehir Hastanesi’ni, hiç bir hastaneyi kapatmadan, daha da önemlisi taşımadan açtık. Elbette, kadro konusunda varolan hastanelerden geçici kadro aldık. Son 36 bin kadro alımlarında detaylı çalışma yaptık. Gaziantep’e 1500’e yakın yeni personel kazandırdık” dedi.

 

GAZİANTEP’E POZİTİF AYRIMCILIK YAPILDI

 

Gaziantep’in sağlık kadrosunda 7 ayda önemli hamleler yaptıklarına değinen Şahin, “Bu süre içerisinde sağlık kadromuza 3009 yeni işgücü katılımı sağladık. Bunun 325’i uzman doktor, 300’ü pratisyen doktor, 2390’ı da sağlık personeli. unlar ciddi rakamlar. Gaziantep’e bakanlığın pozitif ayrımcılığı olduğu çok net ortada. Kaldı ki bakanımız her fırsatta Gaziantep ne istiyorsa verin diye, bakanlık yöneticilerine her fırsatta talimat veriyor” dedi.

 

ŞEHİR HASTANESİ PERSONEL EKSİĞİ VAR MI?

 

Gaziantep Şehir Hastanesi’nin yeni açılan bir hastane olmasına rağmen, kısa sürede ciddi mesafe kat ettiğinin altını çizen Şahin, “Şu anda Şehir Hastanesi’nde 6000’in üzerinde insan çalışıyor. Bunun 460’sı uzman hekim, diğerleri sağlık çalışanı. Hani diyorlar ya, Şehir Hastanesi’nde eksiklikler var, randevu alınamıyor diye… Biz eksiklerimizi biliyoruz ama, bu eksikler Türkiye ortalamasında seyreden eksikler” diye konuştu.

 

ÇOCUK HEMATOLOGU ÜÇ KEZ ATANDI

 

Gaziantep’te olmayan branşlara yönelik hekimlerin atamaları için de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Şahin, “Mesala Çocuk hematologu konusu var. Her bir kadro alımında, birer mezun vardı. O mezunları biz aldık. Şu anda bir mezun vardı, onu da biz aldık. Diğer hastanelerdeki bazı birimleri Şehir Hastanesi’ne taşıdık. Mesala kalp damar cerrahisi. Burası çok daha donanımlı çünkü. Bunları taşırken de kapasiteyi artırdık. Daha önce tek anjiyo ve tek KVC ameliyathanesinde çalışılıyorken, Şehir Hastanesi’ne geçince, ikisini de 5’er adete çıkardık” dedi.

 

90 GÜNDEN 2 GÜNE…

 

Sağlıkta kapasite artımına yönelik çalışmaları istatistiki verilerle anlatan Şahin, “Tetkik sürelerinde ciddi azalmalar oldu. MR daha önce 90 günde çekilirken, bugün 2 günde çekiliyor. Ultrason 45 günde çekilirken, şimdi 7 günde çekiliyor. Daha önce mesai sonrası ultrason hizmeti yokken, burada mesai sonrasında da ultrason hizmeti veriyoruz. Türkiye’nin bir çok yerinde bu yoktur. Endoskopi için 70 gün sonrasına gün verilirken, 15 gün sonrasına gün veriliyor. Heyet raporu randevusuna alınamazken, şimdi randevu alınıyor” dedi.

 

KAMUNUN HASTA PAYI YÜKSELİYOR

 

Şahin, Gaziantep’te yıllarca sağlık sektöründe özel hastanelerin hüküm sürdüğünü ifade etti. Gaziantep’in ülkedeki en fazla özel hastane yatırımlarının olduğu illerden birisi olduğunu belirten Şahin, “Belki de nüfusa oranladığımızda Gaziantep ilk sıradadır.  7 ayda kamu-özel hastane kayma oranlarında gözle görülür değişim başardık. Polikiliğine başvuruda özelden kamuya kaymada yüzde 4, doğumda  yüzde 7, ameliyat ise yüzde 20 oranında arttı. Kamu tercih edilebilir hale geldi. Önümüzdeki süreçte bu kayma oranı çok daha yükselecektir. Yoğun bakım sayısını da sürekli açıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

AİLE HEKİMLİĞİ ARTIYOR

 

Aile hekimliğine yönelik yapılan çalışmaları da anlatan Şahin, “Sağlıkta birinci başvuru kısmı olan aile hekimliği sayını kısa sürede 35 adet artırdık. 45 tane daha açılacak, nihai hedefimiz ise 100 yeni aile hekimliği açmayı hedefliyoruz. Böylece aile hekimliğini güçlendirip, gereksiz hastane müracatlarını azaltacağız. Acil sağlık istasyonlarını artıracağız, ambulansları yenileyeceğiz. Bunlar hep kısa vade hedeflerimiz arasında” dedi.

 

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANI VAR

 

Gaziantep’in sağlıkta bakanlık tarafından pozitif ayrımcılığa tabi tutulduğunu vurgulayan Şahin, “Gaziantep ciddi manada insan gücü kazandı. Özel hastaneleri de hesaba katarsak, Gaziantep’in Türkiye ortalamasının üzerinde uzman hekim ve sağlık çalışanı var. Gelen personele baktığımızda bakanlığın Gaziantep’e bakış açışını gözlemliyoruz” diye konuştu.

 

GAZİANTEP PAHALI BİR KENT

 

Gaziantep’te sağlık çalışanı sirkülasyonunun çok fazla olduğunu da dile getiren Şahin, “Gaziantep’te öyle bir şey gözlemliyorum ki, gelen sağlık personeli görev süresi bitince hemen geri dönüyor. gelip burada kalmayı düşünen çok az. Gelenler kalıcı olsa, eksiklik hiç hissedilmeyecek ama, görev süresi dolduğunda dönüşler olunca, yeni kadrolara ihtiyaç oluyor. Gaziantep’in pahalı kent olması, gelenlerin dönüşünde önemli rol oynuyor” dedi.

 

SURİYELİLER’E AYRIMCALIK VAR MI?

 

Beytullah Şahin, Suriyeli mültecilere sağlıkta ayrımcılık yapıldığı iddialarını da yanıtladı. Bunun mümkün olmadığının altını çizen Şahin, “Suriyeliler’e hizmet vermek için göçmen sağlık merkezi kurduk. 12 tane var. Burada da genelde Suriyeli personeller çalışıyor. İleri düzeyde sağlık hizmeti gerektiğinde, sağlık kuruluşlarımızdan elbette hizmet alıyorlar. Ama, kesinlikle onlara yönelik bir ayrımcalığımız yoktur, olamaz da. Sadece Suriyeli demek doğru olmaz. Deprem sonrasında çevreden de biz çok sayıda hasta alıyoruz. Biz planlarımızı, sağlık üssü bir il gibi yapmak istiyoruz. Kendi kendimize her zaman yeteriz ama, biz bölgeye hizmet eden bir il konumuna geldik” dedi.

 

ART NİYETLİ YAKLAŞIMLAR

 

Özellikle sosyal medyada bazen “Hastanede doktor yok, bakan kimse yok” paylaşımları yapılmasını şaşkınlıkla izlediğini de söyleyen Şahin, “Bunların tamamı art niyetli yaklaşımlar, Ben haberli habersiz, hastane acillerinde, polikliniklerde kendi gözlemimi sürekli yapıyorum. Ekibimi de göndererek objektif gözler yaptırıyorum. Sıkıntı elbette oluyor, olabilir de. Şehir Hastanesi acil servisinde en az 15 hekim vardır. Aynı şekilde nöbetçi branş hekimleri de vardır. Onlar da ihtiyaç halinde geliyorlar. Şunu da söylemek istiyorum, biz randevusuz hasta da bakıyoruz. Gelenlerin işine görmek, ihtiyaçlarına cevap vermek istiyoruz. Düzgün çalışılınca, birilerine rahatsızlık veriliyor. Beklentisi olanlar var. Bunlar yerine gelmeyince, maalesef hemen iftira yolu seçiliyor” diye konuştu.

 

SAĞLIKTA YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

 

Gaziantep’e yeni yapılacak sağlık yatırımlarını da anlatan Şahin, “Kentte toplam 4460 yatak kapasitemiz var. Beykent’e 800 yataklı hastane geliyor. Nizip Devlet Hastanesi 2 katına çıkmış bir hastane olarak açılacak. 400 yataklı olacak. Oğuzeli ve Nurdağı’na 75’er yataklı iki hastane yakında açılacak. 25 Aralık ve Kadın Doğum Hastaneleri aynı kapasiteyle yerlerinde yenileniyor” dedi.

 

ÖNEMLİ OLAN NİTELİK

 

Gaziantep’te ithal kadro algısının doğru olmadığını söyleyen Şahin, “Gaziantep gibi metropol ilde her ilden insanlar yaşayabilir. Dolayısıyla dışardan gelmiş idareciden ziyade ne yaptığına baktığına lazım. Şehir Hastanesi Başhekimimiz Adana’dan gelirken 2-3 kişi getirmiş. Totalde 23 idare birim var. 3’ü Adana’dan gelmiş. Hangi ilden olduğu ile alakalı ayrımımız yok. Elbette yerelden aha fazla değerlendiriyoruz. Hizmette süreklilik ve verimlilik ön plana çıkartılmalı. Verilen görevi yerine getiriyorsa, bizim için sorun yoktur. Ben geldiğimde, idari personelin sözleşmeleri yenilenmişti. Ben hepsiyle devam ettim mesala. İstifa edenlerin yerlerini doldurduk sadece” şeklinde konuştu.

 

İHALELER ŞEFFAF YAPILIYOR

 

Kamuoyunda son dönemde konuşulan malzeme alım ihalesi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Şahin, “Biz o ihaleyi takip ettik. Bütün süreç Kamu ihale Kanuna uygun şekilde ilerledi. Bütün şikayet yolları açıktı. Dosya normal sürecinde işledi devam etti ve bakanlıkta son sürecinde. Her şey şeffaf ve ortada bir ihale yapıldı. Mesnetsiz iddialarla bu tür hizmetler sekteye uğratılınca, bizim hizmet kaybımız söz konusu olur. İhaleye giren firmaların da bir yanlışlık hissettiklerinde şikayet mercileri açık zaten. O da olmadı. İhale şu anda bakanlığa sunulmuş durumda” dedi.

Kaynak: KentHaber27.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER