Sağlık

Gaziantep’te hayata dokunan hizmet

Son yıllarda ihtiyacın ve talebin arttığı 24 yatak kapasiteli palyatif bakım, Gaziantep Şehir Hastanesi’nde ailelere ve hastalara önemli bir destek sağlıyor.

Gaziantep’te hayata dokunan hizmet
27-01-2025 10:36

Gaziantep Şehir Hastanesi’nde bulunan 24 yatak kapasiteli palyatif bakım servisi, hastalara hizmet vermeye devam ediyor. Son yıllarda ihtiyacın ve talebin arttığı palyatif bakım, yaşamın anlamını ve gelişmişlik düzeyini yansıtan özel bir sağlık hizmeti olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda, hastalar ve aileleri için önemli bir destek sunuluyor. Palyatif bakımın doktor, hemşire, fizyoterapist, psikolog, diyetisyen ve sosyal hizmet görevlileri gibi çeşitli eğitimli sağlık uzmanları tarafından gerçekleştirilen bir ekip işi olduğunu belirten Gaziantep Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Murat Efendioğlu ‘Palyatif bakım; kronik hastalıklar, demans, inme ve kanser gibi ciddi hastalıklarla mücadele eden hastaların yaşadığı semptomların azaltılması ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için planlanmış tıbbi bir bakımdır. İleri evre hastalıklarda hastanın son dönem bakım sürecinin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesini de sağlar. Yaşamının sonunda yüksek konfor ve iyi bir bakım herkesin hakkıdır.’ dedi.

Doç. Dr. Efendioğlu’nun açıklamalarında, palyatif bakımın çok yönlü bir yaklaşım olduğunu ve bu bakımın yalnızca fiziksel tedaviyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda hastanın psikososyal ve manevi ihtiyaçlarını da kapsadığını vurgulamaktadır. Palyatif bakım, özellikle son dönem hastalıkları olan kişilere sunulan bir hizmettir ve burada amaç, hastanın yaşam kalitesini artırmak, ağrı ve diğer semptomları yönetmek, psikolojik ve duygusal destek sağlamaktır. Özellikle, beslenme desteği, sindirim sistemi sorunlarının yönetimi (bulantı, kusma, kabızlık, ishal gibi), ağrı kontrolü, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik durumların ele alınması, uyku sorunlarının çözülmesi ve yatak yaraları (bası yaraları) gibi durumların tedavi edilmesi önemli bileşenlerdir. Bu süreç, multidisipliner bir ekip tarafından gerçekleştirilir. Leman Aslan örneğinde olduğu gibi, palyatif bakım, beyin damar tıkanıklığı ve beslenme bozukluğu gibi ileri düzey hastalıklarla yaşayan bireyler için de kritik bir tedavi süreci sunmaktadır. Bu hastalar için palyatif bakım, sadece hastalıkla mücadele değil, aynı zamanda onların yaşam kalitesini artırabilmek adına büyük bir destek sağlar.

Kaynak: KentHaber27.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER