Gündem

Depreme hazır mıyız?

Geçtiğimiz gün Osmaniye’de meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem Gaziantep’te de paniğe neden oldu. Depremin şiddetli bir şekilde hissedildiği kentte can ve mal kaybı meydana gelmezken, ‘’Gaziantep, olası bir depreme ne kadar hazır

Depreme hazır mıyız?
12-10-2022 20:46

Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de olası bir deprem gerçeği tartışılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Deprem Master Planı kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Kent genelinde yapı stokuna ilişkin çalışmalar devam ederken Osmaniye’de meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem, yürekleri ağızlara getirdi.

GAZİANTEP’TE PANİK YAŞANDI

Gaziantep’te de şiddetli bir şekilde hissedilen deprem sonrası, sosyal medyada gündem deprem oldu. Yüzlerce vatandaş, şiddetli şekilde yaşanan depremin etkilerini konuşurken, kentte herhangi bir zarar oluşmadı.

ŞAHİN’DEN İLK AÇIKLAMA!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde meydana gelen ve Gaziantep'te de hissedilen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan GBB Başkanı Fatma Şahin, "Gaziantep, Osmaniye Düziçi merkezli 4.9 şiddetinde bir depremle sallandı. Şehrimizde şu ana kadar tespit edilen can ve mal kaybı yok. Arkadaşlarımız sahada incelemelerine devam ediyor.  Tüm Gazianteplilere ve komşu illerimize geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

OLASI GAZİANTEP DEPREMİ YENİDEN GÜNDEMDE

Etkileri Gaziantep’te de hissedilen deprem sonrası olası Gaziantep Depremi ile ilgili konu yeniden gündeme geldi. Olası bir deprem durumunda Gaziantep’te bulunan yapıların büyük zarar göreceği ileri sürüldü. Kentin yüzde 65’lik kısmının çarpık yapılardan oluştuğu kentte, Gaziantep OSB ve yığma yapıların alacağı hasar konuşuluyor. İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin fay hattına yakınlığının bu ilçelerde büyük yıkımın oluşmasına neden olacağı öngörülüyor.

2 BİN 563 BİNA YIKILACAK, CAN KAYBI 551 OLACAK!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) hazırladığı Gaziantep deprem senaryosuna göre; Gaziantep’te 7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Olması tahmin edilen depremin yaşanması halinde 1 milyon 863 bin insan etkilenecek. 2 bin 291 kişinin hafif, 1036 kişinin ağır yaralı olarak kurtulacağı depremde 551 kişinin hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kentte bulunan 246 bin binadan 36 bini az hasarla, 28 bini orta hasarla, 20 bini ağır hasarla depremi atlatacakken 2 bin 563 bina ise yıkılacak.

DEPREM MASTER PLANI BEKLENİYOR

AFAD tarafından hazırlanan deprem senaryosu, Gaziantep’in deprem gerçeğini de bir kez daha gözler önüne serdi. Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan Deprem Master Planı kapsamında kentin yapı stoku ve zemin etüdü ile ilgili çalışmalar başlatılmıştı. Yıllardır beklenen planın hızlandırılarak, kentte deprem konusunda gerekli önlemlerin alınması elzem bir konu olurken, çalışmaların oldukça yavaş ilerlediği ve uzun yıllar alacağı öngörülüyor.

İMAR AFLARI SON BULMALI

Kentte yaşanan depremin ardından PUSULA’ya özel açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Deprem Master Planı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Deprem konusunda Master Planı kadar vatandaşların  bilinçlendirilmesinin önemine değinen Güçyetmez, ‘’Konu aslında bir deprem anında hasarları en aza indirebilmek, insanları bilinçlendirmek. Bu noktada kurumların, yaşanabilir bir çevre, mühendislik hizmet almış binalar ve deprem toplanma alanları ile ilgili çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Diğer yandan her şantiyede bir İnşaat Mühendisi şef olması, yapıların denetlenmesi, imar aflarının son bulması gerekiyor. Aksi halde bir bölge kurtarılırken, diğer bölgeyi kaybedebiliriz.’’

ÇARPIK YAPILAŞMAYA DİKKAT!

Sözlerini sürdüren Güçyetmez, ‘’Deprem her zaman var olan bir olgudur. Önemli olan afete dönüştürmeyecek şekilde önlemler alınmasıdır. Afetlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Yeni Deprem Yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen konutların güvenli olduğunu görüyoruz. En büyük sorun Türkiye genelinde ve Gaziantep’te de olduğu gibi çarpık ve plansız yapılaşmalardır. Bu yapılar daha önce imar aflarına da konu oldu. Esas tehlikeli alanlar buralar ve eskiden yapılmış olan kamu kurum binaları oluyor. Nurdağı 1.derece deprem bölgesi olduğu için o bölgelerde araştırma yapacağız. Yalnızca konutlar değil kamuya ait binaların güvenliği de dikkate alınmalı. İnşaat Mühendisleri Odası olarak gerekli tüm çalışmalarda destek olmaya hazırız’’ diyerek sözlerini noktaladı.



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER