USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye-Suriye Ekonomik İlişkiler ve Fırsatlar Toplantısı Gerçekleştirildi

, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Dicle Kalkınma Ajansı toplantı salonunda organize edilen toplantıya ,MSTO Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik başkanlık etti.

Türkiye-Suriye Ekonomik İlişkiler ve Fırsatlar Toplantısı Gerçekleştirildi
17-01-2025 22:56

Mardin’de, Dicle Kalkınma Ajansı Toplantı Salonunda, Türkiye-Suriye Ekonomik İlişkiler ve Fırsatlar Toplantısı düzenlendi.  Mardin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıya ,MSTO Yönetim Kurulu Başkanı  Hatip Çelik başkanlık etti. Etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Mehmet Şahin, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı  İbrahim Halil Ramazanoğlu, Nusaybin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Necdet Aktaş, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi  Şükrü Akbal, Mardin TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Gıda, Mobilya , Tekstil Sektör Temsilcileri ve Mardin’de ikamet eden Suriyeli İş insanları katıldı.

 “Sınır Kapılarının Açılması Ticarette Büyük Avantaj Sağlayacak”

 Toplantının açılış konuşmasını yapan MSTO Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Mardin’in stratejik konumuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“İlimiz, Suriye Ülkesiyle 150 km sınırı hattı bulunmakta ve bu sınır hattında iki gümrük kapısı bulunmaktadır. 40 yıldan fazla güvenlik nedeniyle kapalı durumda bulunan Şenyurt Gümrük kapısı (derbesiye) ve iç savaştan önce ihracata ve transit geçişe açık olan ve Ortadoğu'ya açılan kapı olma özelliğindeki Nusaybin Gümrük Kapısı (kamışlı) savaştan sonra güvenlik nedeniyle kapalıdır.

Mardin, Türkiye'nin güneydoğusunda stratejik bir konuma sahip olup, özellikle Ortadoğu'ya yakınlığı nedeniyle lojistik sektörü için önemli bir potansiyele sahiptir. Nusaybin ve Şenyurt Gümrük kapılarının açılması durumunda tedarik zincirinin daha hızlı sağlanması, Suriye ile ticaretin daha etkin olması hususunda önem arz etmektedir. Hem zaman hem maliyet göz önünde bulundurulduğunda bu kapıların açılması ve tedarikin Mardin'den sağlanması avantaj sağlayacaktır. Aynı zamanda Gümrük depolama ve muhafaza hizmetlerinin en kısa zamanda sağlanması hem kuru hem yaş gıda tedarikin de kolaylık sağlayacaktır.’’.”

 Türkiye-Suriye Ekonomik İlişkileri Ele Alındı

 Toplantıda, Dr. Hakan Yurdakul tarafından Türkiye-Suriye Ekonomik İlişkileri ve Fırsatlar başlıklı bir sunum yapıldı. Sunumda, Suriye’nin dış ticaret ortakları, Türkiye’nin Suriye’ye ihracat potansiyeli, Irak ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yönelik ticaret olanakları, eğitim ve sağlık turizmi gibi başlıklar ele alındı.

 Katılımcılar Çözüm Önerilerini Paylaştı

 Toplantının ilerleyen bölümünde katılımcılar söz alarak çeşitli konulara dikkat çekti. Gündeme getirilen önemli başlıklar şöyle:

 Nusaybin Gümrük Kapısı’nın Açılması, Ticaretin ve lojistik hizmetlerin hızlanması için güvenlik önlemleri alınarak kapının bir an önce faaliyete geçirilmesi. Karayolu maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle demiryolu taşımacılığının devreye alınması. Güneş enerjisi projelerine daha fazla destek sağlanması. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ihracat süreçlerinde uygulanan gümrük vergisi sorunlarının çözülmesi, Bölgedeki güvenlik sorunlarının çözülmesiyle inşaat sektörünün yeniden canlanması, Ticaret Bakanlığı’nın destek projelerine Suriye’nin de dahil edilmesi konuları masaya yatırıldı.

 Ekonomik Potansiyelin Güçlendirilmesi Vurgusu

Toplantıda, özellikle Mardin’in lojistik ve ticaret açısından taşıdığı potansiyel üzerinde duruldu. Gümrük kapılarının açılması ve altyapı projelerinin hayata geçirilmesiyle, hem bölgenin ekonomik kalkınmasına hem de Türkiye-Suriye ticaret ilişkilerine büyük katkı sağlanacağı ifade edildi.

 

 

 

Kaynak: mardinsoz.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ