USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Prof. Coşkun, Zerzevan Kalesini Dünyaya tanıttı

Kazı Başkanı Prof.Dr. Aytaç Coşkun gecesini gündüzüne katarak, Zerzevan Kalesini dünyaya tanıttı, kale bölge turizmine büyük katkılar sağlayacak

Prof. Coşkun, Zerzevan Kalesini Dünyaya tanıttı
23-09-2024 21:10

Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazılarda, Mithras dinine ait 1900 yıllık yer altı tapınağının anıtsal ana giriş kapısının yeri tespit edildi.

Çınar İlçesine bağlı Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan Zerzevan Kalesi, kentin önemli turizm değerleri arasında yerini almaya başladı..

Askeri yerleşimde, dünyada bulunan son Mithras tapınağının keşfedildiği tarihi kaleye, ziyaretçi ilgisi her geçen gün artıyor. Kale dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.

  UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne adını yazdıran tarihi kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Müzesi, Çınar Kaymakamlığı ve Dicle Üniversitesinin katkılarıyla 2014 yılında başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

    Bugüne kadar 60 dönüm alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığacağı yer altı sığınağı, konutlar ve gizli geçitler, milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybeden, dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve birçok eser ortaya çıkarıldı.

Bu yıl başlayan kazı çalışmalarında Mithras Tapınağı'nın anıtsal ana giriş kapısı ve tapınağın altında birçok yapı bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, kalenin 3 bin yıllık tarihe sahip olduğunu belirterek, kaledeki arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmalarında 9'uncu sezonu geride bıraktıklarını söyledi.

Kalede birçok noktada kazıların devam ettiğine vurgu yapan  Coşkun, bu sene  yoğun olarak Mithras kutsal alanında çalışacaklarını dile getirdi.

Coşkun, tapınakta yeni yerler tespit ettiklerinin altını çizerek "1900 yıllık kutsal alanda seremonilerin başladığı en önemli alanlardan birini tespit ettik ve çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hem keşfettiğimiz kutsal alanın anıtsal giriş kapısında hem de törene gelen Mithrasçıların konakladığı yerlerde çalışmaları devam ettiriyoruz. Kutsal alanın şu an üst kısmında çalışıyoruz. Yer altında da birçok yapı tespit ettik. Yer altında ve yer üstünde çalışmaları başlattık. Mithras aslında büyük bir kompleks. Tapınağın etrafında konaklama yerleri var. Roma'nın gizem dininde bütün törenler ve ayinler gizlilik içerisinde yapılıyor. Kalenin altında da birçok yapı jeoradarla tespit edildi. Kutsal alandakiler dini amaçlı, kalenin içindekiler de yiyecek deposu ve savaş zamanında sığınak olarak kullanılıyordu." Dedi

Bölgenin Tarihine Işık Tutacak

Coşkun, kaledeki çalışmaların, bölgenin tarihini aydınlatma ve turizmine değer katma noktasında önemli olduğunu hatırlatarak, Kaleyi yılda ortalama 400 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti. Coşkun, "Geçen yıl 313 bin rakamına ulaştık. Bu yıl şimdiden o rakamı geçtik. Yıl sonuna kadar en az 500 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Şu an çevre düzenlemesi yapılarak, ziyaretçi karşılama merkezi inşa ediliyor. Bunlar tamamlandıktan sonra önümüzdeki yıllarda en az 1 milyon ziyaretçinin kaleye gelmesini amaçlıyoruz"  ifadelerini kullandı.

Kaynak: mardinsoz.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ