TC Merkez Bankası tarafından Sadeleşme süreci kapsamında, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.
Gürban uyarıda bulunmuştu.
IYI Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, 9 Ağustos 2023 tarihli yaptığı açıklamada, Yerli yatırımcının döviz alarak enflasyonu yukarı sürmemesi
için geliştirilen kur koruma mevduat formülünün bankalar tarafından normalde tl mevduat yapanların bile kur korumaya yönlendirildiği bir sisteme dönüştüğünü söylemişti.
Kur Koruma ülkemizin en büyük tehdidi haline geldi.
“Normal mevduat yapanlara bile bankalar kur koruma yapalım diye tavsiye veriyor,bu çok yanlış bir uygulama. Bu bankaların işine gelen bir uygulama,hükümet buna bir dur demeli.” diye uyarıda da bulunan Gürban, sözlerine “Zira mevduat yapan şahsın parası ,kur koruma yapan kadar artmadığı için bankada nihayetinde kasada duran para daha fazla artsın diye normal mevduat müşterisini bile kur korumaya geçmek üzere zorluyor.
Oysa ilk çıkış amacı sadece dolar alan vatandaşlara “dolar alma gel ben dolar farkını vereyim” demek idi. Şimdi ise Türkiye’de ki tüm mevduat hesapları kur korumaya yönlendiriliyor bankalar tarafından. Bu haliyle Kur Koruma Mevduat hesapları ülkemizin en büyük iki iç tehditinden biri haline geldi.
1-Suriyeliler
2-Kur koruma mevduat hesapları.
Bu ikisi ülkemizin gelecek 10 yılında en büyük ve en önemli iki ulusal iç tehdit konusudur.Milli güvenlik meselesi haline gelmiştir bu iki konu.” diye devam etti.
Hükümet düzenleme yaptı.
9 Ağustos 2023 tarihli son uyarısının ardından 20 Ağustos tarihli resmi Gazetede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı (KKM) azaltacak düzenlemeye gitti.
TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ve Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.
Yapılan düzenlemelerle TL mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak KKM'nin azaltılması gözetiliyor. Böylece TL vadeli mevduat hesapları desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.
Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapan tebliğle de döviz ve kıymetli maden mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı:
- Vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu.
- 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu.
- 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu.
Kaynak: KentHaber27.com
HABER KAYNAĞI : AIGF