USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Mardin Tarım Platformu Kuruldu

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda, Kızıltepe Zahireciler Derneği ev sahipliğinde, sektör, oda ve borsa temsilcilerinin katıldığı toplantıda “Mardin Tarım Platformu” kurma kararı alındı. Platform Haziran ayında ilk to

Mardin Tarım Platformu Kuruldu
31-05-2024 09:33

Kızıltepe İlçesinde bulunan, Buğday Pazarına ait Kızıltepe Ticaret Borsası Müzayede salonunda bir araya gelen, tarım sektör temsilcileri, oda ve borsa başkanları, güç birliği yapma kararı alarak “ Mardin Tarım Platformu” kurdu.

         Mardin Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde ve Kızıltepe Zahireciler Derneği ev sahipliğine yapılan toplantıya; Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Kızıltepe Ticaret Odası Başkanı Mahmut Dündar, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M.Şerif Öter, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun,  Artuklu Ziraat Odası Başkanı Bereket Akan, Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler,Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Yardımcısı Şükrü Akbal, Başkanı Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş ve Genel Sekreter Abdullah Düz katıldı.

Mardin’de tarımda karşılaşılan sorunların çözümü, GAP sularının Mezopotamya Toprakları ile bir an önce buluşması, sulamada kullanılan elektrik sorunu ile geleneksel tarımın yerine dar alanda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi ve ikinci ürün olarak Mısır ekiminin önündeki engellerin kaldırılması tartışıldı

 Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, İl Genelindeki tarım, enerji ve GAP konusunda rakamsal verilerini anlattı. Mardin’in Türkiye’nin en büyük tarım alanlarının birine sahip olduğuna dikkat çekerek, İl’in tarım ve hayvan potansiyelinin iyi değerlendirilmesi durumunda, ülke ve dünya ekonomi gündemine oturacağını söyledi.

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M.Şerif Öter, GAP Sularını Mezopotamya ovasına taşıyacak sun kanallarını çürümeye yüz tuttuğuna dikkat çekerek” Dünyanın en verimli topraklarına sahip, olan Mezopotamya ovamıza hayat verecek, başta tarımsalda kullanılan elektrik olmak üzere, bölgenin Sosyo ekonomik sorunların çözümüne derman, ilaç olacak; Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) 'ın temeli 1975 yılında bundan 49 yıl önce atıldı.

Dile kolay yarım asırdır tamamlanmayan, bölgemizin ve Ülkemizin kalkınması için Milli projelerden biri olan Kızıltepe Sulama göleti ve dağıtım kanalları su yerine toz, toprak, çöp doludur” dedi

Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, tarımda yaşanan sorunları mektup haline getirdiğini başat Cumhurbaşkanı olmak üzere bakanlara ve çözüm aktörlerine ilettiğini söyledi.

Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, geleneksel tarım yerine katma değeri yüksek tarımsal ürünlere yönelmenin zamanı geldiğini, Cizre ve Silopi ilçelerinde  yer fıstığı eken çiftçilerin  yüksek verim ede ettiğini söyledi.

Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun, bölgede ikinci ürün mısır ekiminin yeraltı  su rezervlerini oluşuz yönde etkilemesi yanında, üreticiye pahalıya mal olacağını hatırlatarak “Bugüne kadar GAP sularının  Mezopotamya topraklarıyla buluşmaması takip etmediğimiz için bizim ve siyasilerimizin, gecikmeye seyirci kalan ülkemiz yönetiminin de ayıbıdır” dedi.

Toplantıya katılan sektör temsilcileri, oda ve borsa başkanları, ”Mardin Tarım Platformu” kurulması kararını aldı.

 Mardin tarımının ve kalkınmasının önünü açması amaçlanan platformun ilk  toplantısının Haziran ayında yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak: mardinsoz.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ