Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada "Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinler Genel Müdürlüğünce “Geleneksel Mardin Mutfak Kültürü” konulu araştırma çalışmaları başlatılmıştır.
Bu kapsamda, 28 Kasım-4 Aralık 2024 tarihleri arasında İlimizde alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada; Derik, Midyat, Savur ilçeleri ile Mardin İl merkezinde yapılan araştırmalarda yemek, tatlı, içecek çeşitlerinde 70 ürün belgelenmiştir. Tespit edilen 68 farklı yemeğin belgeleme çalışmaları devam etmektedir.
Alan çalışmasında, araştırdıkça yeni çeşitlerin ortaya çıkabileceği anlaşıldığından Dargeçit, Kızıltepe, Ömerli, Nusaybin, Mazıdağı ve Yeşilli ilçelerinde de ayrıca bir çalışmanın yapılmasının Mardin mutfağının zenginliğini ortaya koyacak daha fazla çeşitte yemeğin olacağını göstermektedir.
Bunların yanı sıra bölgede yetişen meyve, sebze, bitki, baharat çeşitleri ile mutfak araç-gereçleri de belgelenmiştir.
Tüm çalışmanın titiz bir şekilde devam ettirilerek 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: mardinsoz.com
HABER KAYNAĞI : AIGF