USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“İslahiye’de kahramanlar can verdi yurdu yaşatmak için.” Vali Gül’den anlamlı İslahiye paylaşımı!..

Gaziantep Valisi Davut Gül, İslahiye’nin düşman işgalşnden kurtuluşunun 102. yıldönümü sebebiyle anlamlı bir paylaşım yaptı.

“İslahiye’de kahramanlar can verdi yurdu yaşatmak için.” Vali Gül’den anlamlı İslahiye paylaşımı!..
13-11-2022 13:17

Vali Gül, paylaşımında yaptığı kısa açıklamada, “Kahramanlar can verir yurdu yaşatmak için…Kutlu olsun” dedi.

İslahiye'nin kurtuluş günü kutlu olsun

Gaziantep İslahiye İlçesinin Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 102.Yıl Dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Demokrasi Meydanı'ndaki törende, İslahiye Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, 106. Topçu Alayı Komutanı Topçu Albay Sinan Uyar, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Belediye Başkanı Vural, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

Kurtuluş gününü kutlayan ve gençlere seslenen Vural, "Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları çıktıkları bu yolda imkansızlıklara rağmen ülke için neler yapmış. Onların bilincine varmamız gerek diye düşünüyorum. İnşallah biz de Cumhurbaşkanımız önderliğinde elimizden geldiği kadar bu çizgide devam edip ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için mücadeleye devam edeceğiz." dedi.​​​​​​​

Törende öğrenciler şiir okudu, ilçenin sembolik kurtuluş anı canlandırıldı.

Oratoryo ve halk oyunları gösterisi ardından program, kurtuluş günü dolayısıyla düzenlenen sportif faaliyetlerde dereceye giren öğrencilere protokol tarafından madalyaları verilmesiyle sona erdi.

1. Dünya Savaşında İslahiye.

Bu vesile ile bir kez daha vatanı, milleti,ay yıldızlı al bayrağı ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, kahraman gazilerimize sıhhat diliyoruz

Birinci Dünya Harbi sonrasında Osmanlı Devleti yenilgiye uğramış İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşması yapılmıştır. Bunun sonucu olarak yurdun her tarafı işgallere maruz kalmıştır. Bu işgaller sırasında İslahiye önce İngilizler tarafından daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.

15 Eylül 1919’da Suriye Antlaşması ile Musul Bölgesini elde eden İngilizler 1 Kasım 1919’da Adana, Maraş, Antep, Urfa’dan çekilerek yerini Fransızlara bırakmıştır.

İşgallere baş kaldıran İslahiyelilerin işleri, çok zordu; çünkü bölgedeki karışıklıklar giderilmediği gibi silahları elinden alınmış ve asker terhis edilmişti. Cepheden gelen askerlerin ise çoğunluğu yaralı ve sakat durumda idi. Bütün bu olumsuzluklara rağmen inançlarını kaybetmemişlerdir. Başarıyı yakalamak ve milletçe işgallere karşı koymak için toplantılar yapıldı ve böylelikle mücadeleye başlandı. Herkes canları pahasına destek verdi. Çete birlikleri kurularak gerilla benzeri hareketler, vurkaç ve gece baskınları düzenlendi. Düşman birliklerinden canlarını kurtaranlar Tahta Köprü istikametine doğru kaçtılar. Fransızlar orada yeniden toparlanarak karargah kurmak amacıyla tren yoluyla asker sevkiyatını başlattılar. Olayı haber alan İslahiyeliler Güvercin Geçit Mevkiinde tren yolunu keserek düşmana büyük kayıplar verdiler. Aldıkları ağır yenilgiler karşısında Fransızlar 13.11.1920’de bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar.

Fransız kuvvetleri geri çekilmiş, ancak bu geri çekilme kolay olmamıştır. Urfa, Maraş gibi bölgelerden geri çekilen Fransızların ardından, Fransızlardan yardım bekleyen ve umduklarını bulamayan Ermeniler paniğe kapılıp yoğun bir kar yağışı ve çetin kış şartları altında yollara düşmüşler ve İslahiye’ye kadar çekilmişlerdir.

Fransız işgali sırasında Osmanlı Devletinden yardım isteyen ancak yardım talepleri karşılıksız kalan halk Sevr Antlaşması ile kendi toprakları üzerinde kurulması planlanan Ermeni Devletine karşı çıkmışlardır. Bu nedenle güneydoğu halkı işgallere karşı çoluk – çocuk, genç – yaşlı demeden mücadele vermişlerdir ve bu emeklerinin karşılığını almışlardır.

İslahiye’nin düşman işgalinden kurtulmasında etkili olan, Yüzbaşı Hacı Süleyman, Sima, Sılama, Hacı Ağa, Hacı Daloğlu, Tapucu Ahmet Efendi, Çile Bekir, Süleyman Ağa, Hamza Ağa, Hurşit Ağa, Şıh Mehmet Ağa gibi büyük aile reislerinin de yardımlarını unutmamak gerekir.

Milli mücadele de olsun, Çanakkale Savaşı olsun, Kore Savaşı, Kıbrıs Savaşı olsun İslahiyeliler bütün savaşlara büyük bir cesaretle katılmışlardır ve canları pahasına mücadeleler vermişlerdir. Bunlardan askerlik şubesine kayıtlı olan 29 İstiklal Savaşı gazisi, 25 Kore Savaşı Gazisi, 44 Kıbrıs Savaşı Gazisi bulunmaktadır.



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ