USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hayvan getirilirse, üretici biter

Gaziantep Et Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Polat, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun ‘gerekirse hayvan getirip satacağız” açıklamasına tepki verdi.

Hayvan getirilirse, üretici biter
21-05-2024 08:44

Polat, “Fiyatları arz-talep belirler. Tahmazoğlu kurbanlık hayvan getirip satabilir. Buna gücü var. Ancak bunu yaparsa üretici diye bir şey kalmaz. Bayram sonrası da fiyatlar ikiye katlar” dedi.

Polat, “Burada az bir sermaye yok. Belediyenin tam bütçesini kurbana verme şansı yok. Diyelim gücü var verdi, amacı üreticiyi yok etmekse bunu yaparsın, ama üreticiyi de yok edersin. Bayram bitiminde fiyatlar ikiye katlar. Üretici zararına satarsa mesleği bırakır. Bir zamanlar Gaziantep’te 200 milyon dolar yıllık canlı hayvan ihracatımız vardı. Şimdi ithalat yapıyoruz. Nedeni de dengesiz tarım politikaları yüzünden” diye konuştu.

GELİŞ MALİYETLERİ HESABA KATILMIYOR


Mevlüt Polat, şu anda küçük baş canlı hayvanın kilosunun 190-200 TL arasında değiştiğini, bu fiyatlarda da seyredeceğini tahmin ettiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl küçükbaş kurbanlık fiyatının 110-120 TL arasında olduğunu hatırlatan Polat şunları söyledi:“Girdi fiyatlarının sürekli yükseliyor. Geçtiğimiz yıl çoban asgari ücret tutarında maaş alırken bu sene 30 bin liraya çoban bulamıyorsun. Maliyet yükseldi. Üretici ve tüketiciyle istinaden tavuk 300, kırmızı 500 lira olmuşsa bunu çok görmeyeceksin. Yüzde 100, yüzde 200 aratmayan ne var. Tahmin edebiliriz diyebilirdi direk fiyat açıklamaları uygun değil. Getir görelim. Sat bakalım, nasıl getirip satacaksın beleşe mi alacaksın. Cebinden bir fiyat bir geliş maliyeti var bir litte mazot 44 lira

GAZİANTEP’TE YETERİNCE HAYVAN VAR

Piyasayı manipüle etmemek gerektiğini, piyasanın arz talebe bağlı olarak kendini oluşturacağını söyleyen Polat, “Üretici ne yapsın, tüketici ne yapsın. Bir emekli aldığı 10 bin lirayla nasıl kurban kesecek? Bir kurbanlık almak isteseniz 20 bin liranın üzerine çıkıyor. Bu fiyatlarla bu kurbanda İlimizde sarfiyat yüzde 50 düşer. Ancak tüketici bu fiyatlara nasıl alacak? Yetiştirici ne yapsın? Dengeleri sağlamak zorundayız. Dengelerin oluşabilmesi için ne tüketici ne üretici mağdur edilmemeli. Piyasa kendi kendini oluşturur. Gaziantep’te yeterince hayvan var. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak oluşur. Talep olursa fiyatlar yükselir, olmazsa bu fiyatların altında da gidebilir. Şimdiden manipüle etmeye gerek yok..” Şeklinde konuştu

Kaynak: KentHaber27.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ