USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gaziantep'te dijital çağda, iletişimin ilk çağını yaşıyorlar!

Gaziantep'te 21. yüzyılda yaşanan çağ dışı iletişimsizliğe köylüler isyan ettiler. 400 haneli köylüler çok mağdur olduklarını belirterek, “köyümüzde telefon çekmiyor, internet yok, 1 kilometre yol gidiyoruz ki arkadaşlarımı

Gaziantep'te dijital çağda, iletişimin ilk çağını yaşıyorlar!
15-04-2024 11:55

Mobil iletişim hizmeti veren telekomünikasyon şirketlerinin reklamlarında, Edirne’den Kars’a Türkiye’nin her yerinde cep telefonlarının çektiği, şebeke sorunu yaşanmadığı vurgusuna sıkça rastlansa da bunun aksi Gaziantep'te yaşanıyor. Sabit telefonların kullanılmadığı, herkesin cebindeki telefonla iletişim sağladığı bir dönemde Gaziantep'in Nizip ilçesi Adaklı (Keret) köyünün bir kısmı ve köye bağlı 150 haneli yeni yerleşim alanı fıstıklı mezrasında  telefonların çekmemesi ve internetin olmayışı, kabul edilemeyecek bir ihmal olduğu dile getirildi. Köylüler çok mağdur olduklarını belirterek, sorunlarının çözülmesi için Gaziantep'in tüm milletvekillerine, Belediye Başkanlarına,Türk Telekom Gaziantep Bölge Müdürlüğünü, GSM bölge temsilcilerini ve konuyla ilgili yetkililere çağrıda bulundular.

Nizip ilçesinin en eski yerleşim yerlerinden ve en büyük köylerinden birisi olan 400 haneli Adaklı (Keret) köyünün bir kısmı ve yeni yerleşim alanı olan 150 haneli fıstıklı mezrası ve Akpınar bölgesinde yıllardır müracaat edilmesine rağmen Mobil iletişim hizmeti veren telekomünikasyon şirketlerine başvurular yapılmasına rağmen bir arpa boyu ilerleme olmadığını dile getiren köy sakinleri, iletişim konusunda mağduriyetlerinin giderilmesi konusun sorunlarını şöyle dile getirdiler; "Bizler Teknoloji çağında ilkelliği yaşıyoruz, 5G bir yana 3G internet bağlantısı bile sağlayamıyoruz. En yakın baz istasyonunun kapsama alanı dışında kalan bu yerleşimlerde mobil iletişim sorunu nedeniyle genel olarak haberleşmede, ekonomik uğraşlarda, toplumsal ilişkilerde, eğitimde ve sağlıkta aksaklıklar yaşanıyor. Dijital çağda bile birçok köylünün düzenli kullanabildiği tek iletişim aygıtı televizyon. Bu nedenle özellikle akıllı telefonlarla girilen sosyal medya platformlarının çoğunda bu nüfus çok düşük oranda temsil ediliyor" dediler.

Dijital çağda, iletişimin ilk çağını yaşıyorlar İnternet bir yana, şebeke çekmediği için mobil telefon görüşmelerinin bile yapılamaması insanları zorladığını dile getiren Adaklı köyünde yaşayan halk  "Telefonlarımız çeksin diye cambazlık yapıp bayırlara çıkıyoruz. Bu durum en çok hastalarımızı, yaşlıları ve kadınları etkiliyor. Tabii bu arada dış dünyada yaşayan yakınlarımız da bizlere kolay kolay ulaşamıyor. Şebeke sorunundan her anlamda etkileniyoruz, işlerimizi vaktinde yapamıyoruz. İletişim yok, haberleşme yok, her şeyden mahrumuz. Acil bir durum olduğunda nereye, nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz. Çocuklar ödevlerini yapamıyor veya gereken araştırmaları yürütemiyor. Sorunun giderilmesi için kurumları arıyoruz ama her defasında bir bahane buluyorlar. Gençlerin çoğu dışarda, köyde kalanların çoğu yaşlılar. Onlar da yeterli düzeyde talepte bulunamıyorlar. Teknoloji çağındayız, sene 2025 olacak ama biz hâlâ böyle bir sorun yaşıyoruz. Dünyayla bağlantımız yok mektupla mı haberleşelim Allah aşkına" diye sorunlarını dile getirdiler.

İLETİŞİM SORUNUMUZA KİM ÇARE BULACAK

Başta Gaziantep'in iktidar ve muhalefet tüm milletvekillerine, Gaziantep Türk Telekom Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerine, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkililerine çağrıdan bulunan bölge halkı, Sorunlarını yıllardır GSM Şirketlerine dilekçeler ve telefonla ilettiklerini dile getiren Adaklı (Keret) köyünde yaşayan bir çok vatandaşlar "Yaşadığımız yerleşim alanımızda İnternet yok, telefon yok. TV’den bir şey aldıysak aldık, yoksa erişeceğimiz başka kaynak yok. Sadece dünyayla değil, komşu köyle de fiziki olarak gitmeden iletişim kuramıyoruz. İletişim çağındayız ama bu fırsattan mahrumuz. Umarım en kısa zamanda telefon ve internetle buluşmalarımızı bekliyoruz"


Kaynak: KentHaber27.com



HABER KAYNAĞI : AIGF
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ