Mardin’de bakır ve cam üzerine şahmeran figürlerini işleyen Hasan Özcan’ın oğlu, A.Hamit Özcan, bakır üzerine notalı çekiç vuruşları ile baba ve dede sanatını sürdürmesi dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı turistler zaman zaman dükkanın içine girip çekiç sesleri ile oyun oynuyor.
İşyeri sahibi Hasan Özcan babasının mesleğini 55 yıldan beri sürdürdüğünü, şahmeran ve bakış işleme sanatını gelecek nesillere bırakmak için oğluna öğrettiğini söyledi. Geçmişte, Bakırcılığın önemli bir sanat ve kazanç olduğuna dikkat çeken Hasan Özcan “ Eski bakırcılar çarşısı, müzikal alanı gibiydi. Her dükkanda farklı notalarla bakır işlenirdi. Zaman içinde bakırcılık sanatı neredeyse ortadan kalktı. Ama ben babamın sanatını sürdürmeye ve çocuklarıma öğreterek geleceğe taşımaya karar verdim. Kültür bakanlığı ABD’de gerçekleştirdiği tanıtım günlerine katıldım. Plaka bakırlar üzerine şahmeran işleyerek ve bakır süs ve kullanım eşyaları yaparak geçimimi sağlıyoruz. Baba mesleğini sürdürdüğüm için mutlum” dedi
Dededen toruna miras
Plaka halebindeki bakırlara şahmeran figürlerini notalı çekiç vuruşları ile işleyen A.Hamit Özcan ise, dedesinden babasına kalan bakır işleme sanatını zevkle ve renk katarak sürdürdüğünü söyledi. Bakır levhalara çekiç vuruşlarını notalı olarak vurmayı öğrendiğini belirten Özcan “Bakır plakalar üzerine Şahmeran işlerken kendimden geçiyorum. Notalı çekiç vuruşları Şahmeran’a ve bakıra hayat katıyor. Mesleğimi zevkle yapıyorum. Yerli ve yabancı turistler çekiç seslerini duyunca dükkana giriyorlar, dükkan bir anda düğün salonuna dönüyor. Bu durum beni mutlu ediyor. Zaman zaman babamda oyuna eşlik ediyor. Cam altı ve bakır üzeri Şahmeran sanatı bir yaşam tarzıdır. Ben de çocuklarıma ve torunlarıma bırakacağım” dedi.
Kaynak: mardinsoz.com
HABER KAYNAĞI : AIGF