Gaziantep ve Bölge Ekonomisine Katkı
Gaziantep başta olmak üzere bölgesel kalkınmayı hızlandıracak ve bölge ekonomisini büyütecek olan Hassa Tüneli Projesi’nin güzergahı belirlendi. İhalesi Ocak ayında Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan projenin kredi ve dış finansman görüşmeleri olumlu yönde ilerlerken, projenin önemli aşamalarından olan Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) raporunda sona gelindi.
Finansman Süreci Pozitif Yönde İlerliyor
Projenin uluslararası finansman ve kredi görüşmelerinde de önemli mesafeler kaydedildi. Fransız Societe General Bankası’nın üstlendiği ekipman (ECA) ve ticari kredi süreçleri de pozitif bir şekilde ilerliyor. DOĞUŞ EZE Grubu tarafından tamamlanan ÇSED raporu bu ay sonunda Societe General Bankası’na sunulacak ve kredi sürecinin Ocak ayı sonunda tamamlanması bekleniyor.
Fiziki Çalışmalar Yakında Başlayacak
Kredi sürecinin tamamlanması ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yer teslimi ile birlikte projenin fiziki çalışmalarına başlanacak. Projenin demiryolu hattı 55 kilometre uzunluğunda olacak ve depreme dirençli karayolu ve demiryolu ulaştırma altyapısı kurulacak. Bu altyapı, bölgenin afet durumlarında da kesintisiz erişim kapasitesini geliştirecek.
İhracat ve Ticaret İçin Stratejik Öneme Sahip
Hassa Tüneli Projesi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sanayi bölgelerinin, Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerle yapılacak ticarette önemli bir rol oynayacak. Proje, hem ticareti hem de turizmi canlandırarak bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak.
Demiryolu ve Otoyol Projesi Genişletildi
Daha önce sadece çift şeritli karayolu olarak planlanan projeye tek hatlı bir demiryolu da eklendi. Proje kapsamında 2’si karayolu, biri demiryolu olmak üzere 20 kilometre uzunluğunda 3 tünel inşa edilecek. Karayolu bağlantısı ise Toprakkale-İskenderun Otoyolu’ndan ayrılarak Dörtyol kavşağından Amanos Dağları'nın altından geçip Hassa üzerinden Kırıkhan-Nurdağı karayolu ile birleşecek.
Bölgenin Ekonomik Gücünü Artıracak
Tüneller ve bağlantı yolları tamamlandığında, 250 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Gaziantep, denizyolu ihracatı için 270 kilometre uzaklıktaki Mersin Limanı yerine 107 kilometre mesafedeki İskenderun Limanı’nı kullanacak. Bu, ihracatta lojistik ve zaman maliyetlerini düşürerek dış ticarette rakiplerine karşı büyük bir avantaj sağlayacak. Proje, ayrıca Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi sanayileşen illerin limanlara erişiminde de önemli bir kolaylık sağlayacak.
Gaziantep ve bölge halkı için stratejik öneme sahip bu proje, şehrin ticaret ve ihracat potansiyelini daha da artıracak.
Kaynak: KentHaber27.com
HABER KAYNAĞI : AIGF