P1 sulama kapsamında, Bağlıca, Belkıs, Güzelköy, Günaltı, Hancağız, Yolçatı, Dutlu, Turnalı, Hazımoğlu, Bozalioğlu, Kale, Mağaracık, Nahırtepe, Samandöken, Saray, Suboyu, Yukarınayındır, Aşağıbayındır, Kumla, Gülkaya ve İntepe köylerinde tarımsal faaliyetler büyük bir ivme kazandı.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ
Projenin enerji ihtiyacı, Hancağız’a kurulan 5 MW kapasiteli Güneş Enerjisi Sistemi (GES) ile karşılanıyor. Fırat Nehri’nin serin sularını Barak Ovası’nın verimli topraklarına taşıyan bu dev yatırım, çevre dostu yapısıyla da dikkat çekiyor.
P2 AŞAMASI 2025 YATIRIM PROGRAMINDA
Barak Sulama Projesi’nin P2 pompa istasyonu ve ana kanalları 1 milyar TL’lik yatırımla tamamlandı. Projenin bir sonraki adımı olan borulu şebeke sistemi ise 2025 Yılı Yatırım Programı’na Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından teklif edildi.
P2 aşamasının tamamlanmasıyla 93.350 dekar alan daha sulanacak, çiftçiler modern sulama sistemleriyle üretim yapacak. Bu aşama sayesinde milli ekonomiye yıllık 800 milyon TL katkı sağlanması ve 8500 kişilik ek istihdam oluşturulması hedefleniyor.
MİLLETVEKİLİ ALİ ŞAHİN’DEN PROJEYE DESTEK
AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Barak Sulama Projesi’nin bölge ekonomisine katkısına dikkat çekerek, “Bu proje, Barak Ovası’nın ve cefakâr çiftçilerimizin refahını artıracak, Gaziantep’i tarımda öncü bir şehir haline getirecek. P2 aşamasının da hızlıca hayata geçmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz,” dedi.
Barak Sulama Projesi, Gaziantep’in kalkınmasında önemli bir adım olarak görülüyor. Modern sulama sistemleriyle toprakların verimi artarken, bölge halkına ekonomik ve sosyal anlamda da büyük kazançlar sağlanacak.
Kaynak: KentHaber27.com
HABER KAYNAĞI : AIGF