Gaziantep Üniversitesi Rektörlük Ataması öncesi Ortak Akıl’ın aktörleri ilk kez atama öncesi aksiyon aldı. GTO Başkanı Tuncay Yıldırım’ım açıklamalarından sonra GSO Başkanı Adnan Ünverdi ve GTB Başkanı Mehmet Akıncı, rektör ataması hakkında dikkat çekici açıklamalar yaptılar. STK Başkanlarının peş peşe açıklamaları üzerine dikkatler rektör adaylarına çevrildi. Yaklaşık 50 kişinin adaylık başvurusu yaptığı GAÜN Rektörlüğü için 6 adayın isminin öne çıktığı öğrenildi. Adaylar konusunda siyasilerin henüz bir fikirliğine varamadığı öne sürüldü.
Gaziantep’te ilk defa STK Başkanları, Gaziantep Üniversitesi Rektörlük ataması için peş peşe açıklamalarda bulundular. STK Başkanlarının dikkat çekici açıklamalarına karşılık siyasilerden herhangi bir ses çıkmadı
Özellikle Ak Partili Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in rektörlük için hangi isimler üzerinde durulduğu merak konusu oldu.
AK PARTİLİ VE MHP MİLLETYVEKİLİ REKTÖR ADAYI İÇİN TOPLANDI
Alınan bilgilere göre, Ak Partili Milletvekilleri Abdülhamit Gül, Eyüp Özkeçeci, Ali Şahin, Derya Bakbak, Mesut Bozatlı, İrfan Çelikaslan , Bünyamin Bozgeyik ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve MHP Milletvekili Sermet Atay, GAÜN Rektörlüğü için görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldi.
Cumhur İttifakı Milletvekillerinin önünde 6 isim ağırlıkla dururken, tek bir isim üzerinde henüz bir uzlaşı sağlayamadıkları öğrenildi.
6 REKTÖR ADAYI ÖNE ÇIKIYOR
STK Başkanlarının Rektörlük çıkışı sonrası siyasilerin ve özellikle Ak Partililerin nasıl bir aksiyon alacağı merakla bekleniyor.
Edinilen bilgiye göre; Ak Partili vekillerin, belediye başkanlarının ve Cumhur İttifakı’nın diğer paydaşı olan MHP Milletvekili Sermet Atay’ın rektör aday konusunda hangi isimler üzerinde uzlaştıkları henüz bilinmiyor.
Kulislerden sızan bilgiye göre, 6 adayın rektörlük şansının diğer adaylara göre daha yüksek olduğu öne sürüldü.
MASADAKİ 6 İSİM
Cumhur İttfaikı Milletvekillerinin masasında 6 rektör adayının ismi öne çıktı. Bu isimlerin;
Prof.Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Prof.Dr. Mehmet İshak Yüce, Prof.Dr. Oğuzhan Saygılı, Prof.Dr. Sait Mesut Doğan, Prof.Dr. Burcu Özsoy ve Prof.Dr. Cengiz Toraman olduğu öne sürüldü.
Ak Parti Milletvekilleri Necip Fazıl Yılmaz, Mehmet İshak Yüce isimleri üzerinde dururken, Milletvekili İrfan Çelikaslan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Sait Mesut Doğan’ın ismini önerdiği öğrenildi. Fatma Şahin’in ise Antartika’da birlikte görev yaptığı aslen Gaziantepli olan Prof.Dr. Burcu Özsoy’un getirilmesine sıcak baktığı ifade edildi.
Fatma Şahin’in Burcu Özsoy dışında Necip Fazıl Yılmaz ismini de diğer önerdiği aday olduğu öne sürüldü.
MHP Milletvekili Sermet Atay’ın ise Prof.Dr. Sait Mesut Doğan, Prof.Dr. Oğuzhan Saygılı veya Prof.Dr. Cengiz Toraman isimleri üzerinde ısrarcı olduğu öğrenildi.
Toplantıda tek bir isim üzerinde kesin bir uzlaşı sağlanamazken, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GSO Başkanı Adnan Ünverdi ve TGB Başkanı Mehmet Akıncı’nın artarda yaptığı açıklamalar sonra nasıl bir tavır alacakları merak konusu oldu.
İŞTE MASADAK 6 REKTÖR ADAYI:
NECİP FAZIL YILMAZ
1970 yılında doğmuş olup 54 yaşındır. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Gaziantep’te tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gaziantep Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden 1991 yılında mezun oldu. 1996 yılında Yüksek Lisansını ve 2002 yılında Doktorasını Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tamamladı. YÖK-Dünya Bankası bursuyla 1993-1994 yılları arasında İngiltere-Manchester şehrinde 7 ay süreyle eğitim gördü. 1992-2003 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Osmaniye Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.
PROF.DR. MEHMET İSHAK YÜCE
Aslen ağrılı olan Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı olan Mehmet İshak Yüce’yi, Kalyon Ailesi’nin önde gelen isimlerinden Songül Kalyoncu’nun da istediği, İlim Yayma Cemaati’ninde atamasına sıcak baktığı isim olduğu belirtildi.
PRO.DR. SAİT MESUT DOĞAN
Aslen Gaziantepli olan Prof.Dr. Sait Mesut Doğan İstanbul Üniversitesi/Kardiyoloji Enstitüsü/Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı.
PROF. DR. BURCU ÖZSOY
1976 yılında, Gaziantep’te doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamlayan Özsoy, lisans ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliğinde tamamladı.
2001 yılında araştırma görevlisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 2002 yılında doktora çalışması için Teksas San Antonio Üniversitesine kabul edildi.
Özsoy, önce Antarktika’da sonrasında da NASA’da çalıştı. Özsoy, 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanları ile görevlerini sürdürdü. Özsoy, 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi’nin kurulmasını sağladı ve 2019 yılının sonuna kadar kurucu müdürlüğü görevini yürüttü.
Özsoy, 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde Türkiye’nin ilk ulusal kutup seferine liderlik yaptı.Özsoy, 2017 yılından günümüze 8 Antarktik ve 4 Arktik seferin liderlik ve koordinatörlüğü görevlerini üstlendi.
Özsoy, 2019’da kurulan TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün halen kurucu müdürlüğü görevini de yürütmektedir.
Özsoy, birçok akademik yayının yanı sıra, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştirmiştir; çeşitli AB projelerinde yürütücülük görevleri de üstlenmiştir.
Akademik çalışmalarıyla TÜBA “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı” MÜSİAD “Akademinin Gücü” , GAGİAD “yılın bilim insanı” ve Gaziantep Büyükşehir belediyesinden “Gaziantep’e Değer Katanlar” vb çok sayıda ödüle layık görülmüştür. Eğitimi hayatının merkezine alan Özsoy, sadece İTÜ’de değil Milli Savunma Üniversitesi gibi farklı kurumlarda da ders vermekte, toplumda farkındalık yaratmak için çeşitli kurumlarda sunumlar yapmaktadır .
Özsoy, 46 ülkenin üyesi olduğu Antarktik Araştırmalar Bilimsel Komitesi (SCAR) başkan yardımcısı ve Güney Okyanusu Gözlem Sistemi (SOOS) Bilimsel Yürütme Komitesi üyesidir.
Prof. Dr. Burcu Özsoy, 2023 yılında atandığı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanlığı görevini başarıyla yürütmekte, sanayi ve sektör iş birlikleri ile proje kapasitesinin geliştirilmesine liderlik etmektedir.
PROF.DR. OĞUZHAN SAYGILI
Gaziantepli olan Prof. Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan Saygılı Göz Hastalıkları uzmanıdır. Mikrovasküler Oklüzyon, Refraktif Cerrahi, Göz Tembelliği (Ambliyopi) alanlarında hizmet veriyor ve hastalıkların uzmanlık alanında hizmet veriyor.
PROF.DR. CENGİZ TORAMAN
1968 yılında İstanbul’un Şişli İlçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1990 yılında İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden, 1991 yılında ise Ankara Polis Akademisi (Güvenlik Bilimleri Fakültesi) mezun oldu.
1991 yılında Gazi Üniversitesinde başladığı yüksek lisansını 1994 yılında, doktora eğitimini ise İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Muhasebe-Finansman Ana Bilim Dalında 1997 yılında tamamladı.
1993’e kadar Emniyet Genel Müdürlüğünde görev yaptıktan sonra, Dumlupınar Üniversitesi, Bilecik İİBF, İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak akademik hayatına başladı. 1994 yılında yüksek lisansını, 1997 yılında ise doktorasını İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muhasebe-Finansman Bilim Dalında tamamladı. 1998’de yardımcı doçent, 2002’de doçent, 2009’da profesör unvanı aldı. Yurtiçinde ve dışında çeşitli üniversitelerde muhasebe ve finans alanında dersler verdi. Halen İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünde Muhasebe-Finansman ABD Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Kaynak: KentHaber27.com
HABER KAYNAĞI : AIGF