?>

Gaziantep tehlikede mi? Yeni fay hattı tespit edildi!

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde yeni bir fay hattı keşfedildi. Türkiye’nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmaları kapsamında, AFAD, MTA ve TBB iş birliğinde yapılan jeofizik çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan fay, b

Gündem - 3 ay önce

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde yapılan kapsamlı jeofizik çalışmalar, bölgedeki aktif fayları gün yüzüne çıkardı. Çalışmalar, Türkiye’nin diri faylarının paleosismolojisi kapsamında önemli bir adım olarak kaydedildi.

Yerin Derinlikleri Gözler Önüne Serildi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, bölgede bir haftadır süren çalışmalarda fayların varlığını doğruladıklarını belirtti. Koçbulut, "TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje kapsamında Türkiye’nin diri faylarını inceliyoruz. Kayseri’de yaptığımız kazılar, Deliler Fayı’nın Sarıoğlan segmentinde ters bileşenli bir fay hattını ortaya koydu," dedi.

Kapsamlı Haritalama ve Jeoteknoloji

Koçbulut, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi vererek, "Sivas’tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri’ye kadar uzanan Deliler Fayı'nı incelemekteyiz. Bu fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla öncelikle 1/25000 ölçekli haritalar oluşturuyoruz. Ardından, dron ile gerçekleştirilen uçuşlar sayesinde daha detaylı haritalar elde ediyoruz. Fay hattının belirlenmesi sonrası, yer radarı ve jeofizik yöntemlerle fayın varlığını doğruluyoruz," ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin Depremsel Durumu İnceleniyor

Koçbulut, Kayseri’nin güney tarafındaki Ecemiş Fayı üzerinde de çalışmaların sürdüğünü belirtti. "Ecemiş Fayı’nın sonuçlarını da belediyemizle paylaşacağız. Ayrıca, Kayseri’nin mikro bölgeleme çalışmaları da devam ediyor. Bu çalışmalar, aktif fayların yerleşim yerlerine olan uygunluğunu değerlendirmeyi amaçlıyor," dedi.

Jeoradar Teknolojisi ile Yerin MR’ı Çekildi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu, "Deliler segmentinde yer radarı ve profesyonel dron uygulamaları gerçekleştirdik. Yere güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgalar göndererek, yerin bir nevi MR'ını çektik. Bu yöntem, jeofizik araştırmalarda oldukça etkili bir araç olarak karşımıza çıkıyor," dedi.

Belediye’den Lojistik Destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, bu önemli çalışmalara verdikleri destekten dolayı mutluluk duyduklarını ifade etti. Arın, "Kayseri’nin depremselliği ile ilgili çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Fikret Koçbulut ve ekibine teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Sarıoğlan Belediyemize de desteklerinden dolayı teşekkür ederiz," diye konuştu.

Sonuçlar Beklentileri Karşılıyor

Koçbulut, "Yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde fayın varlığını kanıtladık. Sağ tarafta bozuşmuş malzeme, sol tarafta karasal birimler görüyoruz. Bu tür jeolojik karşılaşmalar, ancak fay hattının varlığı ile açıklanabilir. Deliler Fayı’nın Sarıoğlan segmentinin ters bileşenli bir fay olduğunu söyleyebiliriz. Kesitler çizilecek, örneklemeler yapılacak ve bu fayın kayma hızı ile deprem üretme aralığı belirlenerek sonuçlar değerlendirilecektir," diyerek çalışmaların önemine dikkat çekti.

Gaziantep Tehlikede mi?

Gaziantep ve çevresinde depremsellik açısından riskler mevcut. Özellikle, Güneydoğu Anadolu Fay Hattı'nın bölgeden geçmesi, potansiyel tehlikeleri beraberinde getiriyor. Uzmanlar, Gaziantep'in de depremsellik riskleri açısından incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Yeni keşfedilen fay hatları ve mevcut faylar birlikte değerlendirildiğinde, Gaziantep'te de olası depremler için hazırlıklı olunması büyük önem taşıyor.

Kaynak: KentHaber27.com

HABER KAYNAĞI : AIGF
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te feci kaza.. 1’i ağır 2 yaralı

2024-06-21 17:57 - Asayiş

Masterchef Mehmet Şef'in eşiyle ilgili büyük sır çözüldü! Beraber tek bir kareleri bile yok! Boşanıp boşanmadıkları merak ediliyordu...

2024-06-18 21:22 - Magazin

TOKİ arsa tapuları hangi illerde verildi? TOKİ ilk evim arsa projesinde 29 ilde arsa tapu tescil belgeleri erişime açıldı

2024-06-24 04:34 - Gündem

Gaziantep Burç ormanlarında yangın çıktı.

2024-06-18 23:21 - Asayiş

MasterChef'te Şarkı Söyleyerek Mehmet Şef'i Güldürmeye Ant İçen Kadın Yarışmacı Stüdyoyu Kahkahaya Boğdu!

2024-06-19 03:36 - Magazin

Ahu Tuğba hastaneye kaldırıldı, kızı sevenlerinden dua istedi

2024-06-18 22:18 - Magazin

Gaziantep Büyükşehir Meclisi’nde istifa

2024-06-20 12:42 - Politika

İade duruşması: Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur ABD'de hakim karşısına çıkıyor

2024-06-18 18:45 - Asayiş

Kızılhisar bölgesinde korkutan yangın

2024-06-18 23:14 - Gündem

Tüm marketlerde sigara satışı yasaklandı! 1 Temmuz’da başlıyor

2024-06-19 03:20 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gaziantep'te 29 Eylül 2024 tarihinde bazı bölgelerde planlı elektrik kesintileri yaşanacak.

17:44 - Gündem

Gaziantep'te ölen 30 kişi defnedildi! (28.09.2024)

17:06 - Gündem

28 Eylül 2024 Tarihli Resmi Gazete'de alınan kararlar!

09:53 - Gündem

Başkanı Uncu, “Türkiye Yolu Festivali Mardin’in Tarihine Işık Tutacak”

08:57 - Gündem

Gaziantep’in gizli düşmanı; “Hava kirliliği!”

23:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Küçük kız Çırpına çırpına can verdi

23:36 - Asayiş

Gaziantep'te Trafik terörü bu gecede hız kesmedi: 1 ölü 8 yaralı

23:18 - Asayiş

Gaziantep Yine İntihar. Bir haftada 8 intihar

22:49 - Asayiş

Gaziantep'te 29 Eylül 2024 tarihinde bazı bölgelerde planlı elektrik kesintileri yaşanacak.

17:44 - Gündem

Gaziantep'te ölen 30 kişi defnedildi! (28.09.2024)

17:06 - Gündem